var dataLayer = [ { 'environment': 'live' } ];
 

Stimulering wondgenezing


Elke wond geneest volgens een vast patroon: hemostase, inflammatie, regeneratie en remodellering. In sommige wonden stagneert de wondgenezing in één van deze fases. Het is altijd belangrijk op basis van de (wond-)anamnese, eventueel aanvullende diagnostiek en indien mogelijk behandeling van onderliggend lijden te zorgen voor optimale condities voor wondgenezing. Een wondverband kan lokaal bijdragen aan creëren van condities die de wondgenezing ten goede komen: door de wond te reinigen (debridement), een wondinfectie te voorkómen of behandelen en exsudaatmanagement bijvoorbeeld. Als een wond vrij is van niet-vitaal weefsel, geen tekenen van infectie of verlengde inflammatie vertoont en toch niet wil genezen ondanks diagnostiek en behandeling van onderliggend lijden, kan een wondverband dat wondgenezing stimuleert een goede keuze zijn.

  • Cutimed Epiona: een wondverband op basis van 90% rundercollageen en 10% calciumalginaat dat speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van wonden waarin de wondgenezing stagneert. Het vertoont een unieke overeenkomst met de menselijke dermis. Na absorptie van wondvocht geleert Cutimed Epiona en maakt het collageen goed contact met het wondbed. Proteasen (MMP’s), welke in verhoogde concentraties de voortgang van de wondgenezing kunnen verstoren, binden zich aan het wondverband. Hierdoor optimaliseren de omstandigheden voor wondgenezing en wordt de groei van granulatieweefsel en re-epithelialisatie gestimuleerd. Cutimed Epiona wordt volledig geresorbeerd.
  • Cutimed Hydrocontrol: een innovatie combinatie van een waterdampdoorlatende folietoplaag en een gelmatrix die samen een uitstekend vermogen bieden tot reguleren van de vochtbalans (exsudaatmanagement) in de wond. De gelmatrix is zelfklevend en bevat flexiporiën. Deze bieden ruimte tot uitzetten aan de gelmatrix na absorptie en komen de waterdampdoorlatendheid en flexibiliteit ten goede. De hoge osmolariteit van de gelmatrix zorgt voor toevoer van nieuw wondvocht naar het wondbed: stoffen in dit wondvocht stimuleren autolytisch debridement en de wondgenezing.