var dataLayer = [ { 'environment': 'live' } ];
 

Wondreiniging


Een schone wond is nodig voor de vorming van gezond granulatieweefsel. Het is belangrijk lokale barrières die wondgenezing in de weg staan te elimineren.

Debridement is het verwijderen van afgestorven, beschadigd of geïnfecteerd weefsel om te voorkomen dat dit de wondgenezing vertraagt of leidt tot een wondinfectie. Soms doet het lichaam dit zelf maar vaak moet dit worden overgenomen met als doel de wondgenezing te bevorderen. Er zijn verschillende vormen van debridement, onder andere enzymatisch, mechanisch, chirurgisch en autolytisch.

Bij autolytisch debridement reinigt de wond zichzelf op basis van een fysiologisch mechanisme. Bij mechanisch debridement wordt gebruik gemaakt van niet-discriminatieve krachten waarbij afgestorven, beschadigd of geïnfecteerd weefsel wordt gescheiden van gezond weefsel. Welke methode gekozen wordt is afhankelijk van onder andere beschikbare middelen, co-morbiditeiten en competentie van de zorgprofessional.

Cutimed® DebriClean is speciaal ontworpen voor mechanisch debridement van het wondbed ter ondersteuning van de wondbehandeling. Het bestaat uit twee soorten vezels voor optimaal debridement.

Er zijn Cutimed producten die een vochtig wondmilieu behouden en/of lokaal een wondinfectie behandelen, die ook het autolytisch debridement ondersteunen of stimuleren. Deze producten staan (ook) bij “Lokale behandeling wondinfectie” en “Behandeling niet geïnfecteerde wonden”.

  • Cutimed HydroControl: de hydroactieve gelmatrix van Cutimed HydroControl stimuleert de wondgenezing en autolytisch debridement door middel van osmotische werking
  • Cutimed Sorbact HydroActive Border: een bacteriënbindend wondverband voor infectiemanagement en stimuleren van autolytisch debridement van fibrineus beslag en necrotisch weefsel
  • Cutimed Sorbact gel: een bacteriënbindend (acetaat) kompres geïmpregneerd met hydrogel, ondersteunt het autolytisch debridement van fibrineus beslag en necrotisch weefsel
  • Cutimed gel: creëert en onderhoudt een vochtig wondmilieu, ondersteunt het autolytisch debridement van fibrineus beslag en necrotisch weefsel

Kijk in het Assortimentsoverzicht voor alle product- en bestelgegevens.

Voor persoonlijk advies over wondbehandeling en wondzorgproducten kunt u direct contact opnemen met één van de medisch adviseurs uit uw eigen regio. Klik hier voor de contactgegevens.